Útinapló

日記

Kiotóról

2014. november 27. 14:18 - curiosity92

    Talán ezzel a bejegyzéssel illett volna indítanom, de a vécékről valahogy fontosabbnak tűnt beszámolni. Most tehát pótolom a hiányt, és röviden mesélek Kiotóról.
    Akit érdekel egy afféle Japán-all-in-one-experience, az bátran jöjjön Kiotóba, itt aztán mindent megtalál! A Japán, ami talán elsőre beugrik a sokaknak: Kamogawa és környéke, a Gion-negyed, és persze a sok-sok jinja (神社, sintó szentély) és otera (お寺, buddhista szentély). Az első héten letudtam a kötelező körök jelentős részét, mint például a Kinkakuji (金閣寺, "Arany Pavilon Templom") vagy a Kiyomizu dera (清水寺, "a Tiszta Víz Temploma" ). Emellett van egy tipikus nagyvárosi része Kiotónak, Kawaramachi, bevásárlóközpontokkal és elviselhetetlen tömeggel. Aki pedig a természet lágy ölén vágyik némi kikapcsolásra, nagyjából bármerre elindulhat, mivel minden irányból hegyek veszik körül a várost. A legnépszerűbb talán Arashiyama, de lehet, hogy csak azért hiszem ezt, mert bicajjal 20 percre lakom onnan, így szinte minden héten elugrom.
Egyedül a Kinkakujiről tudok képet mutatni az említettek közül, mint korábban írtam, a telefonom elveszett, fényképestül-mindenestül... (A később látható képeket pedig még ratyibb készülékkel fotóztam, de nem fogom őket javítgatni photoshoppal, bocsesz. )

DSC_0948fin.jpg
DSC_0158.jpg
   Kicsit későn, de végre elérkezett a várva-várt "momiji" (紅葉, lefordíthatatlan japán szó a pompás, tarka, őszi falevelekre). A megérkezésem napjától kezdve arra buzdított az összes japán ismerősöm, hogy várjam ki, mert a szentélyek ekkortájt a legszebbek. Nem mintha haza terveztem volna utazni előtte, de többen is arra próbáltak rávenni, hogy a momiji eljöveteléig inkább ne is nézzek meg semmit, csak várjak türelemmel.
A legtöbb helyen éjszakai kivilágítást is tartanak, mert a nappali látvány nem elég tarka-barka. Alább a Ginkakuji (銀閣寺, "Ezüst Pavilon", hivatalosan:  慈照寺, Jishōji) látható, alatta pedig a Kōdaiji (高台寺) kertjéből, pontosabban bambuszerdejéből egy részlet.

DSC_0176.jpg
DSC_0048.jpg   Nem jut eszembe semmilyen megható gondolat, amivel lezárhatnám ezt a fantasztikus bejegyzést (remélem, hogy érdemes volt másfél hónapot várnotok rá!), hát szervusztok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://curiosity92.blog.hu/api/trackback/id/tr386931997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása