Útinapló

日記

Japán klotyókompozíció

2014. október 13. 14:06 - curiosity92

     A japán vécé egy csoda. Több gombot találni rajta, mint egy repülőgép pilótafülkében.
Természetesen egytől-egyig nélkülözhetetlen a sok mütyür meg jelölés. Mert az ember lánya nyilván használni fogja a nyilvános vécé bide funkcióját, rögtön miután ráült a kívánt hőmérsékletre melegített ülőkére.
   Rendkívül kellemetlen, ha azon kell aggódni, hogy a szomszédos fülkében gubbasztó ismeretlen hallja-e, amin dolgozunk éppen, de szerencsére a japánok erre is találtak megoldást: az évszázad csodája, a Hang.
Amikor először jártam japán mosdóban, megkérdeztem Hinát, mégis mire való a hangjegyes gomb. (Arra gondoltam, talán valami lelkesítő zenét játszik, de megnyomni mégsem mertem...) Csupán annyit kaptam feleletként, hogy „a hang miatt van”, és ez bizony a kelleténél többet bízott a fantáziámra.
Hajdanán ugyanis a szemérmesebb hölgyek nemcsak dolguk végeztével, de közben is lehúzták a vécét - tudjátok, a hang miatt. Egy szép napon aztán valami baromi okos ember - talán a kandikamerás felvételeket visszanézve -, felfedezte, hogy ez mekkora pazarlás.  S innentől nem sok időbe telt, míg feltalálták a Hangot, a kis hangjegyes gomb gondoskodik a trónolók lelki nyugalmáról. A Hang a vécéöblítést utánozza. Igaz, hogy hangzás alapján tökéletesen megkülönböztethető a valódi vécéöblítéstől, és pont annak hallatszik, ami - egy apró, rossz minőségű hangszórón át lejátszott felvétel, - de ennek is megvan az előnye, legalább mindenkinek jó előre jelezheted, ha fingani készülsz. Jó, az utóbbit visszavonom, a készülék megalkotójában fel sem merült ilyen szennyes gondolat, a csurgás miatt is épp eléggé szégyellje el magát mindenki, az a másik dolog, a nők olyat eleve nem tesznek (kivált a japán nők). 
Egyébként azt, hogy a legártalmatlanabb hangról van szó, akkor fedeztem fel, amikor egy szentélykomplexum mellékhelyiségében, a fülkébe léptemkor automatikusan bekapcsolt valami patakcsobogás-féleség. Hát, az nem sok hangot nyomna el.
    De elképzelhető, hogy ez utóbbi más funkcót látott el, esetleg motivációként kívánt szolgálni, vagy a szentély illemhelyén hiányzott egy kis spiritualitás, szemben a másik Hanggal, ami ugyebár a hang miatt van. Az már egyenesen predesztinál, mert ha szükséged van a Hangra, akkor be fog következni, és előbb-utóbb tényleg le is húzod a slozit, nincs mese. A japán vécék elképesztően mélyek.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://curiosity92.blog.hu/api/trackback/id/tr666694745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bird 2014.10.14. 05:43:46

Japánban nemcsak a szállodákban, hanem a lakásokban is olyan WC ülőke van, aminél a klaviatúrán beállítható:
– az ülőke melegítése,
– a csészében hátulról előbújó vízcső hossza, azaz egy női jellel a cső kissé előbbre jön elő,
– az öblítő víz hőmérsékletét,
– a szárító levegő hőmérsékletét.
Idősek segítésére egy mobil klaviatúra szolgál, hogy a segítő messziről tudjon segíteni.

Egy itthon is kapható változat:
www.geberit.hu/hu_hu/target_groups/installer/products_installer/geberit_aquaclean/geberit_aquaclean_4000/geberit_aquaclean.html

Ez már jobban hasonlít a japánhoz:
www.easybid.hu/bide/elektromos-bide/closette-fali-wc-csesze-elektromos-bide-funkcios-wc-ulokekhez

Pár éve vettem 65 ezer Ft-ért a japánhoz hasonló kínai koppintást, amit lábon álló WC-re tettünk. A hideg víz a mögötte lévő WC tartályból lett leágaztatva és egy konnektor is kell a közelben:

olahauto.hu/ honlapon az univerzális WC ülőke sorára kattintva.

curiosity92 · http://curiosity92.blog.hu 2014.10.14. 11:25:34

Köszönöm a linkeket!
Lesznek képek, egyelőre technikai nehézségekkel küzdök, de a hét második felére talán sikerül feltöltenem őket...

Sanda gyanu 2014.10.14. 14:58:36

Tíz-húsz éve olvastam egy statisztikát arról, hogy mennyi tiszta vizet pazarol el a civilizáció azzal, ha a nők pisilésük csobogásának elnyomására is lehúzzák a vécét. Annál már csak jobb egy hangszóró!
süti beállítások módosítása